След инфарктно тройно гласуване снощи депутатите вдигнаха субсидията на партиите от 1 на 8 лева за догодина. Субсидията се увеличи от лев на 8 след три гласувания и совалки из кулоарите. Накрая стана факт предложението на БСП.

ГЕРБ казаха, че са се съгласили на промяна в субсидията заради коалиционните си партньори от Обединените патриоти и заради бюджета за догодина.

Патриотите обясниха, че са успели да ги убедят в нуждата от по-висока субсидия, за да функционират партиите нормално и така субсидията стана от 1 лв. на 8.

От ГЕРБ твърдят, че действали под натиска на Обединените патриоти.

„Те поставиха въпроса за субсидията и твърдо да се определи такава, и само така ще продължат да гласуват бюджета на държавата”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

Патриотите отрекоха за ултиматуми.

„Ние не сме рекетьори. Нашата политическа сила винаги е била за намалени субсидии”, категоричен беше Валери Симеонов, депутат от Обединените патриоти.

Като следваща стъпка социалистите заявиха в "Лице в лице", че ще предложат да отпадне финансирането на партии от фирми:

„За една демокрация е важно финансирането да е такова, че опозицията да може да съществува, но и за управляващите партии да не са в кръгове от фирми/олигарси”, каза Кристиян Вигенин, депутат от БСП за България.

От ДПС отново акцентираха, че гласуването не е било според правилата.

„Във вчерашния ден има един губещ и това е премиерът, защото те стъпкаха неговата дума, той обеща, че субсидията ще бъде един лев”, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„Позицията ни още от началото е категорична, 1 лв.  –това е волята на българските граждани", каза Елена Пешева, депутат от „Воля”.

"Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии", коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Според експерти трябва да се отвори темата за модела на финансиране на партиите. 

„Това в момента е непремиелив вариант, който имаме, но за да функционриа една партия нормално, да може да се покаже пред избирателите, тя трябва да има държавно финасиране”, обясни Георги Киряков, политически анализатор.

Дни след евроизборите "Шоуто на Слави" изнесе информация по данни от финансовото министерство, според която миналата година партиите са получавали по над 13 лева на глас, докато законът им отрежда по 11 лева, и се взе решение субсидията да бъде орязана до 1 лв. Но само в закона за бюджета за 2019 година.

Грубите сметки показват, че за увеличената субсидия ще са нужни допълнително 23 млн. лв., а депутатите са готови да отворят темата за модела на финансиране на партии.