Законодателен парадокс - 0 лв. за глас е субсидията за политическите партии. Това се случва, след като депутатите отхвърлиха предложението на БСП за 8 лв. субсидия, както и това на управляващите тя да се запази на 1 лв. за глас.

Това е абсолютен прецедент и според коментарите в кулоарите на парламента вариантът оттук нататък е актуализация на бюджета, след като той бъде публикуван в Държавен вестник.

В Закона за политическите партии е разписано, че партиите се финансират от бюджета, но в самия закон не фигурира сума. Тя се определя в държавния бюджет всяка година.

Субсидията до това лято беше 11 лв. Взе се решение и тя беше намалена драстично на 1 лв. за спечелен глас. Междувременно стана ясно, че партии имат да връщат пари, получавани в периоди назад във времето.

Снимка: btvnovinite.bg

Предложението на БСП бе единият лев да стане 8 лв. на глас. В същото време ДПС заподозряха договорка между БСП и ГЕРБ за увеличаване на субсидиите за партиите.

Финансовият министър Владислав Горанов остава на мнението, че субсидията не бива да се вдига и постави под въпрос съществуването на договорка между ГЕРБ и БСП.

"С оглед на окончателното гласуване и прегласуване крайният резултат е 0 лв., т.е. справедливо финансиране, еднакво финансиране на всички политически партии", коментира след гласуването Мустафа Карадайъ.

След политически консултации в голямата коалиция финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се разбрали да гласуват за 8 лв. държавна субсидия за партиите.

Какво ще се случи - предстои да разберем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!