Решението за партийната субсидия от 8 лева на глас е договорка между ГЕРБ и БСП. То устройва само големите партии, които имат по 1 милион гласа, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов в студиото на „Тази сутрин”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Още вчера сутринта получихме такава информация и заподозряхме, че има договорка”, каза депутатът, според когото фактът, че ГЕРБ не са били в целия си числен състав е спомогнал за БСП да приемат своето предложение за размера на субсидията.

„ГЕРБ цял ден обясняваха, че няма договорка и ще бъде приета субсидията от 1 лев на месец. Договорката лъсна”, категоричен е Летифов.

„Проведе се трето гласуване, което противоречи на правилника и закона”, отбеляза депутатът и с това аргументира решението на ДПС да излезе от пленарна зала.

Такава титанична битка не видяхме за децата, но видяхме, когато (ГЕРБ и БСП) искаха да си оправят своя бюджет”, смята Летифов.

Трябваше да има един дебат по темата, който не се състоя, смята зам.-председател на ПГ на ДПС и припомни, че още по време на референдума за субсидията движението е заявило, че това е популизъм.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него партиите е трябвало да бъдат на издръжка на бюджета без никакво външно финансиране и така да се постигне прозрачност на техните финанси, но това не се е приело.

„Предложихме финансирането да бъде отворено от публични субекти и физически лица, но те да са ясни”, каза Летифов.

Той отбеляза, че в закона е бил заличен члена, който забранява финансирането на партиите от търговски дружества, които имат задължения към хазната или са регистрирани в офшорни зони.

„Това не се прие, но дори такова предложение имаше вчера”, каза Летифов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!