Списъкът на санкционираните по закона „Магнитски“ е срам за всички българи. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

„Това, което САЩ казват е, че от общо 9 санкционирани в целия Европейски съюз 8 са в България (по двата списъка). Това означава, че те нямат никакво доверие на българските институции и е крайно време ние да се позамислим защо се получава така“, уточни Мирчев.

По думите му вторият списък е свързан с многогодишни корупционни практики на руското ядрено лоби и е притеснително, че президентът Румен Радев с последните си думи в Брюксел всъщност е подкрепил въпросното руско ядрено лоби.

„В момента се говори как без руска ядрена технология АЕЦ „Козлодуй“ не може да работи, което е абсолютно невярно. По същия начин, същите хора говореха, ако си спомняте, март и април месец как без руски газ България и Европа не могат да съществуват и ще бъдем в една студена зима. А какво се случи – цените в момента се връщат на предвоенните равнища“, коментира представителят на ДБ.

Относно предстоящите избори и възможните коалиции в следващия парламент той напомни, че този път ДБ направи коалиция още преди вот – с „Продължаваме промяната“. За БСП, с която бяха в коалиция при управлението на кабинета Петков, той каза, че партията все повече прилича на „Възраждане“ и разделителните линии вече са много.

БСП са срещу Еврозоната, БСП са срещу модернизацията на Българската армия, БСП са срещу помощта на за Украйна, включително за домашното насилие говорят за някакви „джендъри“, даде пример Мирчев.