Всички промени във формулата за пенсиониране, приети в края на 2018 г., са вредни. Така бившият социален министър Ивайло Калфин коментира разразилия се скандал около новия начин на изчисляване на пенсиите.

Калфин отхвърли обвиненията, че именно по негово време – когато беше социален министър в кабинета „Борисов 2”, са приети спорните промени в закона.
Една от спорните поправки от 2018 г. беше отменена от Конституционния съд – пенсионери да не могат да работят в държавната администрация, а друга – премиерът отмени вчера, коментира Калфин.

През 2015 г. единственото, което беше променено по отношение на формулата, беше да отпаднат трите години по свободен избор, уточни той. Било прието по настояване на НОИ, когато управител беше настоящия социален министър Бисер Петков, и с подкрепата на всички социални партньори. Петков казал тогава, че института няма никаква възможност да следи дали тези три златни години са верни заради бележките от фалирали фирми.

От всичките тези промени от края на 2018 г. виждам желание да се спестят пари от пенсионерите, коментира още бившият социален министър.

Вижте повече във видеото!