Смесването на хартиено и машинно гласуване, което се предлага в момента, е възможно най-лошият вариант. Това мнение изрази в "Тази сутрин" Ива Митева, бивш председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание и доктор по Конституционно право.

Тя призова също така, ако ще се връща хартията, да се вземат предвид предложенията от 2020 г., които са по-адекватни.

„Много неща ме смущават. Първата ми асоциация, когато разбрах за промените в изборното законодателство, беше с „Угасете свещите“ на Алеко Константинов от далечната 1894 г. Надявам се да не се стигне до там. За съжаление обаче наблюдаваме практиката за непоследователно парламентарно поведение при промените в Изборния кодекс и това е така, защото изборното законодателство решава всичко“, каза Митева.

Тя застъпи позицията, че когато се правят промени, те трябва да са такива, че да накарат хората да гласуват, да не поставят никакви съмнения относно човешката намеса и субективизма в работата на секционните избирателни комисии, както и да не се допускат ограничения свързани с контролирането на вота и изборните фалшификации.

Ива Митева не смята, че връщането на хартиена бюлетина ще повиши изборното законодателство.

„Дори си направих труда да погледна стенограмите от 45-ото Народно събрание и точно там партията, чийто законопроект за връщането на хартиената бюлетина сега е приет, е казала, че те нямат проблем с машинното гласуване. Дори напротив – там всичко е наред и не трябва да се допуска смесването на машинно и хартиено гласуване, защото това ще опорочи процеса и ще върне контролирания вот“, обясни тя.

Според нея проблемите са два. Първият е свързан с организацията на изборния процес, а вторият – със смесването на хартиен и машинен вот. Тя самата изказа притеснения за гласуването само с машини, защото е трябвало да се предвидят повече контроли, както и по-засилен надзор и одит.

„Това, което е предложено на първо гласуване и е прието, и на базата на което започват дебатите на второ гласуване, всъщност е именно смесването на хартиеното и машинното гласуване. Нещо, което се дебатираше през 2020 г. Тогава машинното гласуване си беше машинно, пускаше се протокол и се отчиташе резултата. Това, което сега се предлага обаче, е машините да са просто едни обикновени принтери“, обясни Митева.

Въпреки всичко тя не се съмнява в резултати от последните избори, но според нея трябва да се чуят гласовете и на онези, които имат някакви притеснения в тази посока. Ива Митева коментира също така ролята на държавния глава в настоящата политическа криза, както и ролята си в политическа партия „Има такъв народ“, разочарованията си от Слави Трифонов и натрупания от нея политически опит.

Към момента тя се е върнала на работа в администрацията на Народното събрание и не използва охрана.