Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се очаква през август. След това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат.

Това прогнозира в „Тази сутрин“ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболяемост над 920 на 100 000 на 14-дневна база. Към момента вече гони 1000. При нас все още тя е около 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с доста по-висока заболяемост“, коментира Христова.

По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на варианта „Омикрон“ си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания.

Проф. Христова каза още, че няма съществено натоварване на здравната система в Западна Европа, така че това не се очаква и за нашата страна. Заболяването минава по-леко. За това помага и натрупаният ни имунитет.

„Когато заболяемостта се покачи, дори хора, които сега казват, че е рано и няма нужда да се слагат маски, също ще ги сложат, защото не е разумно да се разболеем точно сега в сезона на отпуските“, смята проф. Христова.

Симптомите са свързани с повишена температура около 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми.