На 27 май си припомняме историята на един от най-величествените градове в света. На тази дата през 1703 г. цар Петър I основава Санкт Петербург. В продължение на повече от два века той е столица на Руската империя, а в настоящето често е споменаван като "северната столица на Русия".

И до днес Санкт Петербург е познат под различни имена - градът на Нева, Северната столица, Културната столица, Венеция на Нева, Северната Палмира, Градът на трите революции, историческо обусловените Петроград и Ленинград, а мнозина предпочитат просто да го наричат Питер.

Снимка: btvnovinite.bg

В града се намира главното руско пристанище на Балтийско море, а мегаполисът е сред централните европейски културни и научни средища. Историческият център е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Градът се гордее и със своя Ермитаж – най-големият музей на изкуството в света. В северния град късметлиите могат да видят Северното сияние и да изпитат романтиката на белите нощи, които започват в дните около 25 – 26 май. Тогава слънцето се спуска на не повече от 9° зад хоризонта и вечерният сумрак практически се слива със сутрешния, а светлата част продължава около 19 часа.

На 27 май ще си припомним и за още една световна забележителност – мечта на всеки запален турист. На тази дата през 1937 година официално е открит мостът „Голдън Гейт“, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Преди това обаче той е наричан "мостът, който не може да бъде построен“.

Снимка: btvnovinite.bg

Изграден е след четиригодишна борба срещу безмилостни ветрове, мъгли, скали и коварни приливи и отливи. Експертите твърдят, че метеорологичните условия ще възпрепятстват изграждането и експлоатацията му.

Опозиция има и от военното министерство на САЩ – оттам се опасяват, че мостът ще влияе на движението на кораби. От своя страна военният флот се страхувал и от сблъсък на кораб или саботаж на моста, който би могъл да блокира достъпа до едно от основните пристанища. Синдикатите пък настоявали в строежа да се включат местни хора.

Снимка: btvnovinite.bg

С цената на десетки милиони и 11 човешки живота, проектът успява и до днес „Голдън Гейт“ е познат като чудо на проектирането, инженерната наука и строителството. Нареждат го и сред едно от седемте чудеса на съвременния свят.