Преди 105 години днешният ден - 14 от месеца, трябвало да бъде първи за април. Скокът във времето става, след като страната ни преминава от Юлианския към Григорианския календар. 

1916 е годината, в която за първи път се налага и понятието „стар“, „нов“ стил. Типично по български – има и несъгласни с промяната. Православната църква в България продължава да следва Юлиянския календар и прави реформата едва през 1968 г.

Действащият днес Григориански календар е въведен за пръв път в употреба още през 1582 г. Той поправя недостатъците на древноримския Юлиански календар, като внася в него някои корекции, имащи за цел по-точното отчитане на времетраенето на тропическата година. Тя представлява времето на завъртане на Земята около Слънцето, което е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45,5 секунди.

От началото на годината са изминали 104 дни или 28,4% процента. 

И едно знаково изобретение

Личността, която въвежда електричество в домовете и работните ни места – Томас Едисън, оставя един от знаковите си патенти заключен в днешната дата. И може би благодарение на онова, което създава, днес можем да се виждаме в реално време на малкия екран. 

През 1894 г. изобретателят прави първата демонстрация на кинескопа, а както знаят технически грамотните хора – кинескопът е важен елемент от еволюцията на телевизорите.

Днес телевизорите и мониторитe с електроннолъчева тръба се използват твърде малко и са обгрижвани само от тесен кръг любители на ретро технологиите. В масовия случай това са хора, привърженици на тезата за по-доброто цветопредаване, което старите „сандъци“ имат в сравнение с новите ултрамодерни технологии.

Преди дни екип инжeнeри oт Руcия, рaбoтeщи в изcлeдoвaтeлcкa компания, прeдcтaвихa нa инoвaтивнa тeхнoлoгия зa нaпълнo бeзжичнa тeлeвизия, в кoятo нямa кaбeлни връзки нитo зa прeдaвaнe нa cигнaл, нитo зa гeнeрирaнe нa eнeргия. Захранващата сиcтeмa нa дeмoнcтрaциoнния тeлeвизoр ce състои от eлeктричecки прeдaвaтeл и приeмнa нaмoткa.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!