Парадокаслно, но и хубавите и негативните неща в живота ни започват и свършват с договор. В случая говорим за голяма документална точка на кървав военен конфликт. 

На днешната дата преди 102 г. подписан е Версайския договор, който официално слага край на Първата световна война. След края на военните действия през 1919 г. в Огледалната зала на Версайския дворец край Париж Антантата и Германия подписват договор, определящ санкциите за немската държава, загубила войната.

Финалите условия са определени след продължителни засекретени съвещания от лидерите на "Големите три" държави: британския премиер Дейвид Лойд Джордж, френския премиер Жорж Клемансо и американския президент Удроу Уилсън.

Дори и за тази малка група е трудно да вземе решение за обща позиция, защото техните цели са в противоречие. Резултатът е наречен "нещастен компромис".

Договорът урежда не само положението на Германия в следвоенния свят, но задава и принципите, по които по-късно се изготвят договорите с останалите победени страни.
Когато говорим за рисковете на спорта – понякога трябва да си припомняме докъде може да стигне спортната злоба и амбиция за победа.

На днешната дата през 1997 г. боксьорът Майк Тайсън отхапва парче от ухото на противника си Ивендър Холифийлд. Тайсън е дисквалифициран, лишен е от лиценз за бокса и е глобен със сериозна сума. Тяхната история и съперничество има обаче предистория.

За първи път двамата боксьори се срещат на ринга през 1996 г. Фаворит на букмейкърите е Тайсън, но напук на прогнозите Холифийлд успява да изненада всички специалисти като удържа трудна, но безспорна победа. Холифийлд доминира и печели с технически нокаут в 11 рунд.  Реваншът между двамата е няколко месеца по-късно и Тайсън буквално е настървен. Битката се очаква с небивал интерес от зрителите. В третия рунд Майк е разярен от това, че Холифийлд на няколко пъти го е ударил с глава и прибягва до крайната мярка да захапе ухото на съперника.

Реферът вика лекар, който преглежда раната и заявява,  че мачът може да продължи. На Майк са отнети няколко точки и срещата е подновена. След малко обаче "Динозавъра" отново захапва ухото на Холифийлд и е дисквалифициран.

Години по-късно железният Майк доказва, че лоша реклама няма с изказването, че е спечелил няколко пъти повече от глобата от 3 млн. долара, с която е наказан. Парите дошли от реклами, участия в различни продукции и сувенири на боксиращи се хора със свирепа захапка.

Любопитен факт е, че 12 години след инцидента Тайсън търси прошка от Холифийлд, който пък приема извинението и признава, че не носи лоши спомени от тази паметна битка. Двамата често се появяват на събития в обща компания и доказват, че съперничеството на ринга няма общо с приятелството в живота.