Датата 8 юни свързва две години в едно. През 1949 г. на този ден в Лондон е публикуван знаменитият антиутопичен роман на Джордж Оруел "1984". Книгата е политическа фикция, създадена като реакция на тоталитаризма.

Романът описва далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдение, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Макар че самият Оруел е социалист, той се обявява против режима на Сталин и критикува много от неговите политики.

Въпреки привидно абстрактния характер на събитията се оказва, че те базирани на реални такива. Например "2+2=5" - действителен лозунг, използван от комунистическата партия във връзка с петилетките.

За съжаление, Оруел не успява да се порадва на успеха на "1984", защото умира седем месеца след публикуването на книгата. Въпреки всичко писателят продължава да държи редица рекорди за най-превеждани книги. През 2005 г. романът "1984" е избран от списание „Таймс“ за един от 100-те най-добри романи на английски език от 1923 г. до 2005 г.

На 8 юни отбелязваме и Световния ден на океаните. Той е определен по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро.

От 2009 г. се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан, който заема 71% от площта на Земята. Средната му дълбочина е 3790 метра, а максималната е 10 923 метра – в Марианската падина.

Снимка: Reuters

Океанът е важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност.

Снимка: iStock

Предполага се, че именно в Световния океан преди около 4 милиарда години са се появили първите живи същества на нашата планета. Към днешна дата човекът е успял да изследва едва 5% от него и само около 9% от всички живеещи там организми.