Продажбите на антиутопичния роман „1984” на Джордж Оруел скочиха, след като Доналд Тръмп стана президент на САЩ. Причина за това стана политиката на новия президент, както и изказванията на негови съветници и приближени.

Първият скок в продажбите дойде, след като прессекретарят на президента Тръмп Шон Спайсър заяви пред медиите, че публиката на неговата инагурация е била най-голямата в историята на Съединените щати.

Тогава американските и световни медии скокнаха срещу изказването, като това накара един от съветниците на Тръмп да направи допълнително изявление по темата.

Келиан Конуей определи твърденията на администрацията на Тръмп като „алтернативни факти”, което много напомня на антиутопията, написана от Оруел.

Келиан Конуей

„Алтернативни факти е израз на Джордж Оруел”, написа репортерът на „Уошингтън пост” Карън Тумулти непосредствено след изказването.

Потребителите в социалните мрежи публикуваха и цитати от книгата, които напомнят на настоящото управление на Щатите.

„Партията казва да отхвърлиш всички доказателства. Това беше тяхната последна и най-важна заповед”, цитира Оруел потребител в социалната мрежа „Туитър”.

Почитатели на романа се пошегуваха, че някой трябва да каже на Спайсър и Конуей, че „1984” е предупреждение, а не ръководство.

Това не е първият път, в който продажбите на класическия роман скачат с оглед на американската политика.