Едно добре познато графично изображение разкрива своята история днес. На 26 май преди 35 години европейската общност приема своят флаг. Знамето се състои от кръг и 12 златни звезди на син фон. Въпреки че това знаме обикновено се свързва с Европейския съюз, първоначално то е използвано от Съвета на Европа и е предназначено да представя Европа като цяло, а не някоя конкретна организация.

От 1992 г., когато е приет договорът от Маастрихт - употребата на флага се контролира съвместно от Евросъюза и Съвета на Европа. Флагът се появява на всички евро банкноти, а звездите - на евро монетите. През годините е имало предложение звездите да са реципрочни на страните от европейското семейство, но това никога не е прието. Легенда разказва как при обсъждания италиански делегат възразил, че звездите не трябва да се увеличават на 13, защото това носи нещастие, а освен това на ранните флагове на Съединените щати има същия брой звезди. Накрая звездите остават 12 - число без политически подтекст и символ на съвършенство и завършеност.

На 26 мaй през 1896 г. най-старият пазарен индекс е публикуван за първи път

В последните години на XIX век американците започват да следят зорко нещо, наречено индекс на Дау Джонс. На 26 мaй през 1896 г. най-старият пазарен индекс е публикуван за първи път. При първата си поява индексът е формиран като средна аритметична стойност на цените на акциите на 12 американски промишлени компании. С днешна дата обхваща цeнитe нa 30 oт нaй-гoлeмитe и cтaбилни пyблични ĸoмпaнии в CAЩ и ce cчитa зa индиĸaтop зa cъcтoяниeтo нa aмepиĸaнcĸaтa иĸoнoмиĸa.

Онова, което се въвежда като новост, е методът за анализ на финансова информация. Целта е да прогнозират вероятни изменения на цените на основата на ценови закономерности – и аналогични изменения в миналото при сходни обстоятелства. През годините много познавачи на търговията с акции са инвестирали в т. нар сини чипове и са се превръщали в истински богати хора.