Всички пътища водят към Рим. Днешната първа история ни връща в италианската столица чак в 753 г. пр. н. е. Според римската митология тогава е основан вечният град – останал с дебели букви в хрониките като средище на императори, философи и гладиаторски битки.

Отговорни за раждането на славния град са близнаците Ромул и Рем. Отгледани от вълчица, кълвач и дъждоносец – животни, които по-късно се превръщат в свещени за Вечния град. В спор помежду си къде да бъде построен нов град Ромул убива Рем и нарича града на себе си Рим. Така и до днес.

Във време, в което пътуванията са много ограничени, ви показваме няколко кадъра на Рим, за да се насладите, макар и от дистанция, на непреходното величие на древния град. Столицата на най-могъщата империя, просъществувала повече от 2800 г., е същински музей на открито. Категорично с дневна обиколка не можете да обхванете туристическите локации, средновековните квартали, добре проектираните площади и цветни пазари. Рим пази и ценна за нас светиня - църквата Сан Клементе, където е погребан Св. Константин – Кирил Философ.

Рожденият ден на кралица Елизабет II

В доста разклатено емоционално състояние след тежката лична загуба на принц Филип - днес рожден ден има кралица Елизабет II. На 21 април кралицата навършва 95 години. Елизабет II има 4 деца, а статистиката при внуците и правнуците е 8 на 8. 

Снимка: bTV

Освен глава на кралското семейство, Елизабет е начело на милиони вече цели 69 г. Тя е държавен глава на Обединеното кралство, както и на 15 страни от британската общност, включително Канада, Австралия и Нова Зеландия. Следите на кралицата са ярки, тя е най-дълголетния британски монарх, най-дълго управлявалият и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света.

Любопитно е, че е и най-пътувалият монарх – посетила е 116 държави без паспорт, защото по закон британските паспорти се издават от нейно име и ако трябва да има паспорт, той ще е издаден от самата нея. Макар и трудно, след огромната и непрежалима загуба на принц Филип, самотното пътешествие на достолепната кралица продължава.