На 19 април си припомняме един от първите големи пробиви на човека в непознатия Космос. Преде точно 50 години Съветският съюз изстрелва първата създадена от човека комическа станция „Салют 1“. 

Името на програмата е в чест на Юрий Гагарин и неговата историческа обиколка около Земята. 

Целта на програмата е била да се проучи животът в Космоса и да се проведат ключови астрономически и биологични експерименти. Натрупаният опит се оказва изключително важен за много изследователи и точно той е използван при конструирането на станциите МИР и Международната космическа станция.

И макар да сме свикнали голямата наука често да спори с устоите на вярата, на днешния ден повод за празник имат и двете. 

 

На 19 април 2005 г. за папа е провъзгласен Бенедикт XVI. Име, което със сигурност римокатолиците помнят добре, но не само заради религиозната му служба, но и заради меко казано неочакваното му решение сам да се оттегли от Светия престол.

Така той създава прецедент в Римокатолическата църква, невиждан през последните 600 години. Като причина папа Бенедикт посочва напредналата си възраст, която му пречи да изпълнява задълженията си.

Преди дни в интервю за италианския ежедневник „Кориере дела Сера“ почетният папа Бенедикт XVI определи решението си да се оттегли от служението на Свети Петровия престол като „труден избор, взет с пълно съзнание“, за което не съжалява.

Но и до днес са живи спекулациите, че истинската причина се крие в педофилските скандали, които съпътстват църквата в периода на неговия понтификат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!