Кралица Елизабет II – жената, която носи короната на Обединеното кралство вече 69 години и грее от официалните парични единици на десетки страни има интересни умения, придобити в миналото. Сред тях - конната езда, която практикува и сега, колекционирането на пощенски марки – хоби, което й носи солидни приходи от над 100 млн. паунда.

Без финансови дивиденти, но пък със сериозни симпатии поглеждаме към 1945 г. и датата 4 март, на която тогавашната принцеса на Великобритания Елизабет започва служба в армията като шофьор. На това му се казва истинска жена – еднакво уверена и в елегантен цветен тоалет, и в строга зелена униформа.

Освен да управлява големите машини, Елизабет може да ги ремонтира и познава добре тяхното устройство. Освен всичко кралицата владее и други мъжки занимания – може да стреля с пистолет и автомат. От Втората световна война на Елизабет не й се налагало да шофира във военна обстановка, но пък е активен шофьор, който по закон няма нужда от книжка.

А сега потапяне в славните 60-те години, минали под знака на рок музиката и появата на значими изпълнители като Ролинг Стоунс, Пинк Флойд, Ерик Клептън, Дорс, Джими Хендрикс и разбира се Бийтълс. Прицелваме се в 1966 г., която на 4 март едно гръмко изказване разпалва света.

Вокалистът на ливърпулската сензация Джон Ленън предизвиква християнският свят със самонадеяни твърдения, че "Бийтълс са по-известни и от Исус Христос". Реакциите са мигновени и жестоки. Това става може би косвена причина великата четворка да преустанови концертната си дейност, а според анализатори и повод за убийството на Ленън от Марк Чапман. Почти половин век по-късно Ватиканът прощава посмъртно на Ленън за изказването, наричайки го "хвалба на млад човек, сдобил се с неочаквана слава".