На тази дата преди точно 527 години на световната карта се появява нова държава – Христофор Колумб открива Ямайка. Островната държава тогава е населявана от индианци араваки, които постепенно испанските откриватели превръщат в роби. Подлагани на непосилен труд от европейците и неподготвени за болестите, донесени отвън, повечето от тях умират от болести.

Снимка: btvnovinite.bg

Години по-късно Великобритания поема контрола над острова и той остава под тяхно влияние чак до 1962 г. Ямайка означава "земя на изворите" , официалният език е английски, а населението близо 3 милиона.

Страната е позната и като любима сватбена дестинация. Преди дни в островната страна обявиха инициатива под надслов "No wedding, no cry!"  или "Няма сватба, няма сълзи" по аналогия с популярната песен на Боб Марли – пак с ямайски корени.

Снимка: btvnovinite.bg

Тъй като много сватби са били отменени заради кризата с COVID-19, в Ямайка решили да подарят меден месец на слънчевия остров на двойка, която успее да докаже, че сватбата й в този период е била отменена. 

На 3 май 1937 година американската писателка Маргарет Мичъл получава наградата "Пулицър" за своя роман "Отнесени от вихъра". Това е една от най-продаваните книги в света.

Снимка: btvnovinite.bg

Авторката се ражда в самото начало на 20 век и за нея трудът  е повече от специален, защото остава и нейния единствен в литературата. Мичъл  пише легендарния си роман от 1000 страници цели 10 г. Заглавието ѝ хрумва в последния момент, след като завършва епохалния си труд.

Снимка: btvnovinite.bg

Книгата бързо се превръща в бестселър. Бие всички рекорди, когато за един ден се продавали по 50 000 екземпляра, а в края на първата година от излизането му – 1,5 милиона,  с превод на 18 езика. През  1939 година по романа е заснет високобюджетният едноименен епос, който с годините придобива още по-голям чар.

Снимка: btvnovinite.bg

Историята разказва за две войни – тази между Севера и Юга и тази между Скарлет О'Хара и Рет Бътлър. В сюжетните нишки се преплитат любовта, омразата и завинаги изгубеното време.