На днешната дата маркираме краят на една легенда, оставила ярки следи в облаците.

На 2 юли 1937 година смелият пионер авиатор Амелия Еърхарт изчезва безследно. След като записва името си като първата дама прекосила Атлантическия океан със самолет, Амелия се прицелва в друга амбициозна цел – околосветски полет, но с нов и различен самолет.

Полетът, който Еърхарт планира, няма да е първият около Земята, но ще е най-дългият — 47 000 км. За навигатори избира Фред Нунан и Хари Манинг.

Тръгват на 17 март 1937 г. от Оукланд. В Хаваи самолетът минава през механик. Налага се да излетят от Пърл Харбър, но вместо да се издигне, самолетът се завърта. Причината не е изяснена, но полетът е отложен тъй като пораженията по машината са сериозни.

Еърхарт решава да опита повторно само с един навигатор. Излитат на 1 юни 1937 г. Спират в Южна Америка, Африка, Индия и Югоизточна Азия и когато им остават "само" 11 000 км до края на пътешествието – връзката им с радио навигацията прекъсва.

Издирването продължава девет дни и струва 4 млн. долара и в крайна сметка стига до задънена улица. Не са открити никакви физически останки, а емблемата на женската авиация остава завинаги в дълбоките води на Тихия океан.

2 юли в Канада се помни с добро, защото огромната по територия страна научава през 2003 година, че ще бъде домакин на зимна Олимпиада.

Локацията е Ванкувър, а годината на спортния форум е 2010 г. Двадесет и първите зимни олимпийски игри се провеждат от 12 до 28 февруари 2010 г. Игрите се завръщат в Северна Америка осем години след Олимпиадата в Солт Лейк Сити.

Бюджетът им надхвърля 6 млрд. долара. Освен домакин – Канада е и доминант при медалите  след като води в неофициалното класиране по медали – с 14 златни отличия.

По този начин подобрява постижението на СССР от Олимпиадата в Инсбрук, където СССР печели 13 златни медала. С 37-те си медала САЩ подобрява рекорда за най-много спечелени медали от една страна в рамките на едни зимни олимпийски игри. 

На Олимпиадата участват 19 български състезатели, в шест спорта.

Българското знаме е носено от сноубордистката Александра Жекова на откриването и от състезателката по шорттрек Евгения Раданова на закриването. България не печели медал от игрите, като най-доброто класиране е седмото място на Евгения Раданова в шорттрека на 1500 м.