На 16 март през 1802 г. е създадена американската военна академия Уест Пойнт. Това е най-старото военно училище в САЩ и едно от най-елитните в света. Академията се намира на брега на река Хъдсън в градчето Уест Пойнт на 80 км северно от Ню Йорк.

Студентите в академията получават образователната степен бакалавър и военното звание лейтенант в американската армия. След дипломирането си те се задължават да служат най-малко 5 години в армията на САЩ, а след напускането - най-малко 3 години да са на разположение в резерва.

Академията е известна и със силната си спортна школа и суровата физическа подготовка. Повеят на глобализацията се усеща и в Уест Пойнт. През 1976 г. в елитното учебно заведение започва приемът на жени, а от началото на 70-те години в академията се приемат и чужденци. Общият им брой не е голям – едва няколкостотин души в момента. За наша гордост имаме и български представители.

В края на 2020 г. авторитетното военно училище преживя сериозен репутационен удар, след като се оказа, че повече от 70 кадети са нарушили кодекса на Уест Пойнт, преписвайки по време на онлайн изпит.

На 16 март 1995 г. Норман Тагард става първият американски астронавт, извършил полет в Космоса със съветски космически кораб по време на полета на машината „Союз ТМ-21" към орбиталната станция „Мир". Двете големи космически сили се пресичат в Космоса досущ като името на апарата.

На 51 години Тагард лети за пети път в Космоса, но този път е различен, защото е на борда на руски космически кораб. На борда е заедно с командира Владимир Дежуров, Генадий Стрекалов - двамата членове на 18-та основна експедиция на орбиталната станция "Мир".

Мисията стартира от космодрума „Байконур" и така Taгaрд става първият американец, излетял оттам. На борда на станцията "Мир" подобрява още един рекорд - американския рекорд по продължителност на полета, който продължава цели 115 дни до кацането на совалката „Атлантис“ на земната повърхност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!