Предстои милиардерът Джеф Безос да излети с ракетата „Ню Шепърд“ на компанията „Блу Ориджин“ на кратък суборбитален полет около Земята.

Дългоочакваното събитие ще бележи нова стъпка в историята на космонавтиката.

18-метровата ракета ще изведе на височина от близо 100 км над Земята капсула с четирима пасажери. Полетът ще продължи общо 11 минути, като за три-четири от тях пътниците ще бъдат в безтегловност.

На борда ще бъдат Джеф Безос и брат му Марк. Другите космически туристи са най-старият и най-младият жител на планетата ни, излитали до ръба на Космоса.

Това са 82-годишната авиаторка и кандидат-астронавт Уоли Фънк и 18-годишният Оливер Дамен от Нидерландия. Преди него най-младият космонавт е бил руснакът Герман Титов, който лети в Космоса едва 25-годишен.

Датата на полета не е избрана случайно – на този ден преди 52 години Нийл Армстронг прави първите крачки на Луната.

„Всеки космически полет е постижение за науката и технологиите“, каза проф. Йорданка Семкова от БАН.

„Тези астронавти сигурно ще видят същите прекрасни гледки, на които се радват обитателите на Международната космическа станция. Те ще изпитат същите претоварвания и безтегловност, същите усещания, които са любопитни и необичайни за всички нас, земните хора“, каза Семкова.

Въпреки това тя смята, че космическият туризъм няма да е толкова популярен и евтин в следващите години.

„От всички полети има полза за науката, защото във всеки следващ полет се прилагат нови развития – и научни, и технологични. Тези полети отварят поглед към Космоса и ентусиазират младите хора“, каза Семкова.