„Социалните мрежи са тези, които разчитат на бизнес модела на споделяне, на сензационни новини, на това, което става интересно за всички. В това отношение не трябва чак толкова много да разчитаме, че те са тези, които ще могат и да разобличават неверните информации“.

Това коментира в рубриката „COVID-19: Ваксините“ в „Тази сутрин“ Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти в България. Тя е на мнение, че за справянето с проблема с фалшивите новини е нужна добра журналистика.

„Добри са усилията да се правят проверки на факти и е добре, че някои социални мрежи като „Фейсбук“ и „Туитър“ започнаха да правят това. Изключително важно е обаче хората да знаят, че фактите трябва да се проверяват. Тук е мястото на журналистиката. Истински новият бизнес модел на добрата журналистика ще е тази, която проверява факти“, на мнение е Ирина Недева.

По думите й това, че ние сме критични и не е доверяваме на никого също може да ни вкара в капан, когато става дума за здравеопазване и за това какво лекарство да използваме.

„Можем много лесно да бъдем подведени, да използваме илачи, които са вредни за нас и дезинформацията на практика може да ни ликвидира. Затова е много важно да можем да проверяваме факти и хората да знаят как става това, а не само социалните мрежи“, каза Недева.

Според нея хората трябва да знаят какъв е механизмът на разпространение на фалшивите новини.

„Затова Асоциацията на европейските журналисти направихме един пътеводител за проверка на факти в дигиталния свят. Там всеки един от сайта ни може да види как да провери една или друга информация. Отваря очите към начина, по който можем да бъдем манипулирани“, обясни председателят на АЕЖ-България.

По думите й в ерата на дезинформацията всеки може да бъде подведен.

Важно е кой говори

Ирина Недева е председател на АЕЖ-България, член на Управителния съвет, журналист и автор на документални филми с дългогодишен професионален опит в обществените електронни медии. Тя е старши редактор в сутрешни предавания на програма „Хоризонт” на БНР. Има опит и в независими филмови, телевизионни и радио проекти. Като човек, който вярва в с социалната значимост на критическото мислене и отворения публичен дебат, тя е ангажирана и с първия независим Център за култура и дебат „Червената къща” от основаването му през 2000 година досега. Професионалните й интереси включват теми като социалните и политически движения, пост-комунистическото развитие, изкуство и активизъм, човешки права, медийни свободи, религиозни и малцинствени права, политика, история, Студената война и миграцията. През 2011-2012 г. специализира по линия на програмата "Фулбрайт" за междудържавен образователен обмен с отличието на Хюбърт Хъмфри, бивш вицепрезидент на САЩ и сенатор от Минесота, във Philip Merill College of Journalism, University of Maryland, College Park.