Пандемията от коронавирус промени и стратегията на телефонните измамници. Преди броени дни беше заловена поредната група, действала от България и Румъния.  

"Беше очаквано да включат в телефонните измами в коронавируса, но тази схема не сработи", каза в "Тази сутрин" началникът на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" - гл. инспектор Златка Падинкова. 

"През годината имаме само 4 довършени телефонни измами с използването на тази схема. Хората бяха наясно, че няма ваксина и лекарство срещу COVID-19 и съответно измамниците не успяха да ги въведат в заблуждение и да вземат пари от тях", обясни тя. 

Падинкова посочи, че сценарият е обаждане на доктор, който заявява на потенциалната жертва, че близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да бъде купена скъпа ваксина. 

"Популярна е и схемата за провеждане на полицейска операция за задържане на телефонни измамници, но и обаждания от лекар, като иска пари за преливане на кръвна плазма", обясни още тя. 

Тази година отчитаме спад с около 80% на телефонните измами в сравнение със същия период за миналата година. 

"За последната разбита група, която е действала и от територията на Румъния, имахме оперативна информация. Данните са, че групата е действала от началото на миналата година. В Румъния бяха лицата, които въвеждат в заблуждение жертвите, както и тези, които набират и контролират мулетата. В България са били лицата, които са ползвани като куриери или мулета за транспортиране на паричните средства след като са взети от жертвите. С мулетата парите са стигали от България до Румъния, без да има физически контакт между муле и измамник", разказа още Падинкова.

До момента е доказана съпричастност към 8 деяния на стойност около 150 000 лева, допълни тя. 

Инспекторът уточни, че са установени шест лица, участници в престъпната група – трима са контрольори, а другите трима са куриери.

"Един от най-фрапиращите случаи беше преди няколко години, когато възрастни мъж и жена от София бяха жертви на престъплението почти една година", отбеляза инспектор Златка Падинкова.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!