Решението на КЕВР за поскъпване на природния газ ще доведе до 7-процентов скок на парното и топлата вода от 1 юли, но по-тежките последици ще се усетят по-късно. Това стана ясно от коментарите на енергийните експерти Еленко Божков и Иван Хиновски в студиото на „Тази сутрин”.

Божков отбеляза, че „Булгаргаз” са искали 18% по-висока цена, а регулаторът неоснователно е ограничил заявката до 11% на базата на едни „13 млн. лева надвзети приходи, които съществуват само на книга”. „През октомври ще трябва да се търсят едни нови 13 млн. лв., за да се държат цените на това ниво”, посочи бившият член на КЕВР и прогнозира, че заради тренда на поскъпване на суровия петрол в крайна сметка може да се стигне до сериозен скок – 25-27%.

„Октомври вероятно ще се повтори ситуацията от началото на април миналата година, когато топлинната енергия скочи с 30%. Сега обаче следват зимните месеци”, коментира той.

Хиновски посочи, че исканото 18-процентово поскъпване на природния газ е „убийство за износа”, а в следващите месеци цената на суровия петрол се очаква да се успокои. По думите му сегашното увеличение ще доведе до около половин процент по-скъп ток спрямо по-ранните разчети на КЕВР, но „много повече ще се получи откат в топлинната енергия” – и особено в цените на топлофикациите без когенерати.

„Много по-важно е да се каже, че цената на природния газ ще се отрази върху промишлеността. Намалява се експортният потенциал на страната и губим работни места”, допълни той.

Така редица стоки и услуги, сред които – и хлябът, може да поскъпнат с 5-10%.