Черна вода потече в няколко реки в Благоевградско и Кюстендилско, а екоинспектори установиха замърсяване и опасност за хора и животни.

Установено е, че замърсяването на водата идва от ТЕЦ „Бобов дол“.

Риболовци подават сигнал за мъртва риба в река Струма. Инспектори установяват вода, пълна с пепел.

Директорът на Басейнова дирекция Владимир Димитров заяви, че това е нарушение на екологичното законодателство и се надява да се вземат сериозни мерки.

От теца заявиха, че това не представляват опасност.

„Потърсихме проблема и се оказа, че един от пръстените, които се влагат в черното езеро, за да поддържат водно огледало и да се утаява пепелта и да потича само чиста вода, е разместен, по-долен пръстен казвам. Взехме мерки, не е лесно да се отрегулира това, но го направихме и от вчера проблемът би трябвало да е напълно решен и да няма изтичане на пепел в реката. Пепелта се класифицира като неопасен отпадък. Това са буквално смлени камъни. Тази пепел се влага на много места в индустриите. Включително и гъбарите я взимат да си отглеждат гъби върху нея. В рамките на ден би трябвало да се избистри. Тази пепел не нанася вреди нито на растения, нито на животни“, заяви Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол“.

Според Димитров обаче не е препоръчително да се яде риба от реката.

"Електропроводимостта, която е измерена на място, е над 1100 единици при положение, че на чистата вода е нула. Това са железни соли, които със сигурност не може да не увреждат и хората и живите организми“, обясни той.