В рамките на една седмица три мечета бяха намерени да бедстват в Смолянско. Малките животни бяха настанени в Парка за танцуващи мечки в Белица.

По думите на директора Димитър Иванов за мечетата се полагат всички необходими грижи и те се чувстват добре. Намереното в петък животинче е било най-стресирано, било е и най-малко на килограми и размер.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента се адаптират. Опитваме се да ги успокоим. В петък беше подаден сигнал за бедстващо мече до река. Колегите са отишли на място, направили са обход, за да поверят дали евентуално няма майка. Такава не е локализирана и мечето е заловено“, обясни Иванов.

Той допълни, че в неделя екипите са повикани по друг сигнал, почти на същото място.

„И двете са имали късмет да не бъдат намерени от хищник. Такива мечета, ако останат бедстващи сред природата, нямат шанс да оцелеят. Сега са на диета, дневната дажба е от 10 до 20% от теглото им, в момента са на оризово мляко и плодове“, уточни директорът на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Целта мечетата да бъдат реахабилитирани и върнати в дивата природа. От Министерството на околната среда и водите съобщават, че данни за убийството на майката няма.