На този етап информация за това как тече аутопсията и разследването на прокуратурата в Кьолн за смъртта на 4-годишната Селин не може да бъде дадена на никого. Ние имаме абсолютно ограничен достъп до информация. Това каза пред bTV консулът ни във Франкфурт на Майн Стефан Димитров, който отговаря за 4 германски провинции, където живеят 156 000 българи.

Снимка: btvnovinite.bg

Случаят с малката Селин доведе до протести на българите в Кьолн, които се оплакват от непрофесионално отношение от медици.

Досега не сме имали подобен род оплаквания за проблем с медицинско обслужване от страна на българи, по-скоро запитвания от страна на болниците в подобни случаи кой поема разходите за лечение на болния, когато не е ясно дали е осигурен или не, подчерта консулът.

По думите му има случаи както на осигурени българи, така и на лица, които не са осигурени или за които трудно и бавно се установява дали са осигурени. 

Той отбеляза, че е осъществил контакт със семейството на починалото момиченце и е разговарял по телефона с бащата на 4 януари.

Димитров се е свързал и с болницата, в която малката Селин е починала. От там се позоваха на разследването на прокуратурата и ми казаха, че до приключването на следствието не могат да дадат никаква информация, уточни Димитров.

Имаме съобщения както за добро обслужване, така и за подобни случаи. За случай със смъртен край не съм чувал, никой не се е обръщал към мен – нито граждани, нито власти. Но при тази голяма общност на българите, която живее в нашия консулски окръг, всякакви случаи са възможни, призна консулът.

По думите му протестът на 800 българи в Кьолн е имал отразен в медиите в Германия.