„Никога не е имала ефект минималната заплата в София, тъй като тук заплатите са много по-високи. За да има ефект, трябва да е двойно по-висока минималната заплата.“ Това коментира икономистът Георги Ангелов, след като на първо чете в пленарна зала бе одобрено минималните доходи от догодина да станат поне 850 лв.

Експертът обясни, че може би в по-малките населени места като Видин и Смолян може да се усети това увеличение.

„Tам средната заплата да кажем е около 1200 лв. Тоест има и хора, които са на 800 лв. Там може да се усети в известна степен, но трябва да имаме предвид, че минималната заплата е доста изостанала последните две години заради инфлацията. Тя всъщност расте по-малко от инфлацията последните две години, което на икономически език означава, че нямаме доходи“, каза Ангелов.

Той поясни, че хората едва ли ще забогатеят, по-скоро ще им се върне това, което са имали преди коронавируса и инфлацията.

Според Ангелов е грешка, че не се е приел бюджетът на страната.

"Служебното правителство каза - няма да предлагаме бюджет, за да няма популизъм. И сега всеки ден има внесен нов закон за пенсиите, за социалните помощи, за разходи и така нататък. Тоест оказва се, че без бюджет цари пълен популизъм, защото може да предлагаш разходи, без да кажеш откъде ще дойдат парите. Докато ако има бюджет, трябва да кажеш, ако има разход, от къде ще дойде приходът. И за това е по-добрият вариант да се внесе бюджет, за да може всеки да каже, ако искаш да увеличиш социалните разходи, откъде ще вземеш от кое перо“, добави икономистът.