Не трябва да има паника, че ще загубим парите от ЕС, ако не внесем навреме плана за развитие и възстановяване. 13 други страни членки още не са внесли своите планове и вероятно ще искат удължаване на срока, заяви икономистът проф. Димитър Иванов в „Тази сутрин“.

Според него голямата опасност е, че средствата ще се забавят и час по-скоро Народното събрание трябва да уведоми Брюксел, че нямаме правителство и искаме удължаване.

„Планът за възстановяване на третата по големина икономика Италия беше отхвърлен, а той е направен от спасителя на еврото Марио Драги“, отбеляза Димитров.

Важно е, че опитът на Германия да оспорва създаването на този фонд е паднало в съда в Карлсруе, допълни икономистът.

„Ние не можем да отидем в Брюксел с плана на предишното правителство, който има сериозни дефицити, но той може да се ползва за основа, върху която да се работи“, смята проф. Димитров.

"Сред основните проблеми на плана, изготвен от кабинета „Борисов 3“, е, че не е стъпил не реалната икономика, няма го реалният бизнес, както не са заложени механизми за контрол на харченето на средствата, на което Брюксел ще обърне сериозно внимание", каза икономистът.

В този план не се казва за какво ще се ползват заемите, насочени към дигитализация на бизнеса, а искаме пари, без да показваме ясно къде ще отидат, допълни Иванов.