Вчера станахме свидетели на нов опит за ревизия на приватизацията от прехода. Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на процеса на раздържавяване у нас.

Това е трети главен прокурор, който започва проверка на приватизацията от 1991 г. до днес.

През 2017 г. Сотир Цацаров, след проверка на ДАНС, поиска развалянето на 25 проблемни сделки. Сред тях "Софарма", "Българска роза", "Дамяница", "Техноимпекс". Заради изтекла давност обаче досъдебни производства за тези сделки така и не започнаха.

За първи път през 2001 г. по време на управлението на Симеон Сакскобургготски обвинител номер едно Никола Филчев се зае с проверка на приватизацията и пред съда се изправиха собственикът на „Капитал“ Иво Прокопиев за приватизацията на „Каолин“ и покойният Александър Божков за приватизацията на Винпром „Дамяница“ и цех "Оптет" в село Цалапица. И двамата бяха оправдани.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че във фокуса на проверките влизат всички министерства и агенции, които е трябвало да държат под контрол и надзор смяната на собствеността.

„Много интересно е, че се започва след 1991 г. Тоест онова, което е станало по времето на правителството на Луканов, не се разглежда, а там също има много интересни приватизации, някои от които много успешни“, коментира в „Тази сутрин“ икономистът Красен Станчев.

По думите му България е страната с най-много приложени схеми за приватизация.

„Няма схема, която е измислена от икономисти, която да не е приложена у нас“, допълни Станчев.

„Представям си как ДАНС проверява 10 000 сделки и не се занимава с други неща, които са по-важни. Същото прави прокуратурата и правните отдели на отделните министерства. Почти няма случай, в който нещо да се е оказало извън закона, включително работническо-мениджърската приватизация“, коментира още икономистът.

Той допълни още, че темата за приватизацията на „Кремиковци“ е много важна, защото показва, че проблемът започва 1965 г., а не 2020-а.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!