Спомняме си за незабравимата Нери Терзиева, която остава трайна следа в българската журналистика. На втори юни тази година се навършва точно една година без нея.

„Нейната липса се усеща постоянно. И ако малко се разсея, има хора, които се сещат. Паметта за Нери е жива. Срещат се хора, които не са я забравили. В Чешкия център днес ще се обсъждат медийните проблеми на 90-те години, ще се показват филми по нейни сценарии. Ще бъде обявена награда от името на Асоциацията на европейските журналисти „Идеята Нери“. Имаше предложения на нейно име да се кръстят улица, студио, аудитория. Но най-добрият паметник за нея ще бъде да остане „Идеята Нери“ жива“, разказа пред bTV нейният съпруг Евгений Тодоров.

„Пътищата ни с Нери се преплетоха отдавна, още в началото на моя професионален път. За мое щастие – и лично, и професионално, независимо, че тя преминаваше през различни ангажименти, продължаваше да бъде с мен и да следи какво работя, какво правя, как съм. Аз не съм някакво изключение. Поколения политици и журналисти, хора, които са се докосвали до публичната среда в България, от промените до днес – 34 години, бяха заедно с Нери и тя беше заедно с тях. Това не може да се каже за много хора в България“, сподели репортерът на bTV Теодора Енчева.

„Има хора, които не просто са непрежалими, а които остават една огромна празнина“, допълни още тя.

Теодора Енчева коментира статус във Фейсбук, който пред 12 години Нери пише на стената ѝ.

„Това е изключително признание. Аз да не слагам очила на Нери, представяте ли си това?“, запита репортерът.

„Нери се грижеше за професията. Една от каузите ѝ през последните години беше да се опита да изчисти образа на журналиста, който не е много позитивен, да даде едно рамо, да поощри добрите примери в нашата професия“, допълни Евгений Тодоров.

Днес ще бъде представена и фотографска изложба на Нери през годините, в нея ще бъдат включени и професионалните ѝ моменти от Пловдив.

„В bTV Репортерите, които ще бъдат излъчени в събота, успяхме да съберем най-близките хора на Нери, тези, които са работили с нея – Асен Агов, Сашо Диков, Евгений Тодоров – като неин съпруг и колега, най-близките ѝ ученици, президентът Петър Стоянов. Той казва за нея, че Нери не е била негов помощник, а съратник“, разказа Теодора Енчева.