Талантлив художник заличава с рисунките си стотици свастики и фашистки символи, надраскани по стените на италианския град Верона. 

Увековечен в пиесите на Шекспир, градът привлича хиляди туристи с местата на Ромео и Жулиета и тяхната история за вечната и невъзможна любов.

Днес обаче Верона се определя и като „черния град“ в Италия. Историците разказват как в края на Втората световна война около езерото Гарда Хитлер създава Италианската социална република, а неин глава е бил Мусолини.

Крайната десница продължава да се клонира и днес, а свидетелство са стотиците свастики и фашистки символи по стените на Верона.

„Бабите и дядовците на много от моите приятели са били фашисти и не е странно да видиш бюст на Мусолини в къщите на хората. Фашизмът във Верона и нейната провинция е бич и за съжаление посланието и символите продължават да се налагат сред новите поколения“, казва художникът Пиеро Паоло Спинацѐ.

Спинацѐ започва да заличава символите на омразата с рисунки на типични италиански храни преди 15 години на шега. Избира храната, тъй като е нещо, което всички обичат, а за италианците е и култура. Така се ражда Чибо. Мисията му е да победи злото чрез изкуство.

„Храната обединява света. Преди всяка моя рисунка аз изследвам в детайли рецептите, произхода на съставките и се стремя да бъде винаги нещо типично от традициите на мястото и хората“, казва той.

Всичко започва с един вюрстел, а днес стените на Верона са галерията на артиста. Рисунки на моцарела, паста и типични италиански храни предизвикват усмивки в минувачите.

„След като започнах да ги покривам с моите рисунки, местните хора си дадоха сметка с колко омраза сме заобиколени. Радвам се, че успях да предизвикам обществен диалог и така моето изкуство се превърна в гражданско противодействие на фашизма“, казва Чибо.

Докато работи върху новите си апетитни рисунки, Пиер Паоло се надява да среща все повече артисти като него - артисти, които задават въпроси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!