Парламентарните избори в чужбина регистрираха висока активност. Активността на българите в САЩ не може да се сравни с тази в Лондон и Берлин, където има много по-голяма концентрация на наши сънародници, коментира в "Тази сутрин" преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов. 

"Като цяло бяха подобрени рекорди от 2017 г. Това е най-активното участие на българи в САЩ в такива избори", отбеляза той.

„Хората гласуваха с добро настроение и бяха благодарни за това, че имат възможност да гласуват, защото имаше проблем заради пандемията и с това как ще се организират секциите“, обясни университетският преподавател.

И в САЩ партията „Има такъв народ“ получи най-голям брой гласове, следвана от „Демократична България“ и много надолу са ГЕРБ, каза той за резултатите от вота.

„За мен това беше показателен шамар за управляващите в момента. Другата изненада беше, че „Възраждане“ става фактически четвъртата сила в САЩ, което аз не мога да си обясня“, коментира Христофор Караджов.

По думите му в Калифорния, Ню Йорк и Бостън „Демократична България“ са титуляр.

„В нощта преди изборите минаваха няколко коментара за България по общественото национално радио, които посочваха, че проевропейският премиер Борисов, чийто основен опонент е бившата комунистическа партия, ще се опита да си извоюва четвърти мандат“, обясни още Караджов.