Колегите няма да се съгласят в театрите и културните институции да се влиза с COVID сертификат, защото това категорично е дискриминация, заяви в „Тази сутрин“ председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Той даде пример със себе си, като обясни, че има антитела, но е изкарал вируса без симптоми.

„В тази ситуация аз не мога да имам зелен сертификат. Това е технически въпрос и трябва да се реши от институцията „Х“. След като имаш антитела и си записан в системата, значи си го прекарал и имаш възможността да влезеш“, коментира той.

„От началото на пандемията работим на 50% при абсолютно спазване на мерките, които са ни наложили. В много голяма част от залите климатизацията е променена, публиката стои с маски и през стол и през ред. Не се целуват по време на представлението и не си говорят“, отбеляза Христо Мутафчиев.  

„Нито един от предишните или сегашните управляващи не дойде да провери това, т.е. можем да кажем, че нито един от тези хора не е стъпил на театър“, допълни той.

Актьорът добави, че досега не е направена никаква статистика и никакво изследване колко души са се заразили в театрална зала.

„След като ще налагаш мерки – направи изследване. В ресторантьорския бранш колко човека са се заразили? Аз съм против блокиране на работата на всеки един бранш“, коментира той.

„С предишното правителство успяхме да се споразумеем държавата да компенсира с пари загубите, като промени методиката и начина на финансиране. Държавата изплащаше фонд „Работна заплата“ на всички работещи в сферата на сценичните изкуства. Искаме това отново да се продължи като действие, взети са мерки това да стане до 1 март. Ще настояваме да се удължи тази дата“, обясни Христо Мутафчиев.

Според него, когато отпуснат мерките и театрите заработят на 100%, публиката в залите няма да стане отново 100% от първия миг.

„Хората ще са отново леко уплашени и леко стресирани, което е нормално. Няма да достигнем капацитета от 100% много рязко. Този луфт ще искаме да ни го компенсира държавата с пари към сценичните изкуства“, обясни още председателят на Съюза на артистите.