От днес в страната влизат нови мерки. Ще има вечерен час за заведенията, както и по-малко гости на сватби и други тържества.

Бизнесът реагира остро, като се обяви против новите ограничения. От Асоциацията на заведенията обясниха, че няма как дискотеки и барове да спрат да работят, без да има компенсации за бизнеса.

Предвижда се заведенията да работят от 7 до 23 часа. Фитнесите ще са отворени при капацитет до 30%. Кината, театрите, концертите на закрито ще работят с намален наполовина капацитет. Преустановяват се всички масови мероприятия, като фестивали и събори. На кръщенета, сватби и други тържества ще се допускат до 30 души на закрито и до 60 на открито.

Масов протест в София ще събере хора от различни браншове, които са срещу мерки без компенсации. На него ще дойдат и булки, които се налага да отменят сватбите си заради новите ограничения.

От Българската асоциация за здраве и фитнес пък обясниха, че колективните спортове се забраняват, но не и груповите занимания. Оттам отбелязаха, че спортуващите хора повишават имунитета си и от асоциацията са съюзник в превенцията на здравето. Оттам също поискаха обезщетения. 

Протести ще има в Русе, Добрич и Хасково, а най-мащабният ще бъде в София.

Близо 700 са новите регистрирани случаи на хора, заразени с коронавирус от последното денонощие. От тях хоспитализирани са 4284 души, като 339 от тях са в интензивни отделения. Битката с вируса са загубили 34 души, а оздравелите са 526.

Поставените дози през вчерашния ден са 1 654, с което имунизираните хора в страната стават малко над 1 милион и 200 хиляди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!