Няма да затварят театри, стана ясно след срещата на директорите на театрите при министъра на културата Велислав Минеков.

Неотдавна той коментира, че непечелившите сред тях може да бъдат затворени, което предизвика реакцията на сектора. Освен това той поиска данни за изразходваните от театрите и оперите средства от 2015 г. до наши дни и заяви, че години наред проблемите са били прикривани по политически съображения.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов уточни още, че диалогът между театралните директори и ведомството е възстановен. Предстои формиране на работна група, която ще решава за принципа на финансиране на културните институции след COVID кризата.

На въпрос на bTV за бъдещето на театрите, министър Минеков каза, че е било изключително добро решение да каже, че ще затваря културните институти, тъй като така на срещата са се отзовали всички директори.

Директорът на Русенския театър Орлин Дяков също потвърди, че не се е обсъждала темата за затваряне на театри. Той изрази скептицизъм обаче, че работната група ще свърши нещо от спешен порядък.