От тази седмица влизат в сила нови мерки и ограничения, които целят да спрат разпространението на COVID-19.

Затварят се всички кина, галерии и музеи и се преустановява провеждането на концерти, но като изключение са посочени театрите, които могат да продължат да работят, стига публиката да не надвишава 30% от капацитета.

Когато през март за пръв път бяха обявени строги противоепидемични мерки, театрите също бяха принудени да затворят врати. Много хора виждат в сегашното решение на правителството да не затвори театъра някакъв нечестно предимство пред други форми на изкуство.

"Театрите са заслужили това отношение с усилията, които са положили, за да предпазят зрителите", коментира в "Тази сутрин" директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Снимка: БГНЕС

„Театрите са едно от най-защитените пространства“, посочи той.

Публиката влиза и излиза от различни входове, задължително се дезинфекцират на входа и се сяда през място и през ред, така че разстоянието между хората е повече от метър и половина.

По-трудно е предпазването на актьорите, но според Калин Сърменов за това трябва да мислят директорите на съответните театри.

„Спасението на давещия се е в ръцете на давещия се“, каза той и обясни, че театрите са имали няколко месеца на разположение, за да помислят как да създадат възможно по-безопасна среда за актьорите.

Цялото интервю с Калин Сърменов може да гледате във видеото от "Тази сутрин" на сайта LadyZone.bg: