Хотелиери по Северното Черноморие, които предоставиха базите си за бежанци от Украйна, алармираха, че са на ръба на оцеляването.

Причината – до този момент няма никаква подкрепа от страна на държавата.

В един от тях има около 140 бежанци от Украйна.

„Вече седмица моето семейство се увеличи със 140 души. Храна има три пъти на ден, но имам усещането, че съм сам“, казва собственикът Атанас Карагеоргиев.

Освен че изхранва тези хора за своя сметка, той се притеснява, че няма да може да плати следващата сметка за ток. Ще трябва да плати и туристически данък, тъй като е регистрирал бежанците като гости на хотела, както изисква законът.

„Много ме боли като българин, че не усещам никаква подкрепа. Както се казва – няма ненаказано добро“, коментира хотелиерът.

Областният управител на Варна Благомир Коцев обяви, че на ниво Министерски съвет в момента се обмисля помощ от държавата.

„Нормално е да бъдат притеснени дали ще бъдат компенсирани за тези разходи, които правят. Тук е момента да поясня, че те сами са проявили желание да помогнат, за което ние сме изключително благодарни. Моля за още малко търпение от тяхна страна“, коментира Коцев.

Разчетите показват, че държавата може да отдели средства за компенсации на хотелиерите за срок до 3 месеца. 

Гледайте повече във видеото!