“Дойче веле” разказва за хляба в ЕС – първата спирка е Люксембург.

Мирише ми на стафиди, мирише ми на чашка кафе. Мирише ми и... на пари
Люксембургският хляб със стафиди, нещо като козунак, е супер ароматен и богат на калории. Богата е и неговата родина.

Снимка: bTV


Последното Велико херцогство на земното кълбо е сред основателите на ЕС и същевременно - най-богатата държава в Евросъюза. С огромна преднина пред другите.

За празничния хляб Kirmeskuchen в дълбок съд се смесват мая, една супена лъжица захар и затоплено мляко. След 15 минути се прибавят още захар и две яйца. Прави се тесто с пшеничено брашно, много масло и щипка сол.

Снимка: bTV

След това започва месенето, а когато работата опре до месене, бившият премиер на Люксембург и шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер е най-големият майстор.

С две думи: месите с нежност, със замах и най-важното - с решителност, както Юнкер. Така възниква най-добрата субстанция - от глутен.

Снимка: bTV


Не сте сигурни? Тогава проверяваме на силна светлина. Разтегляте едно малко парче от тестото. Ако то остане непрозрачно, както мрежата от фирми пощенски кутии в Люксембург, ще трябва още да поблъскате тестото. Нали искаме прозрачност! Ето ви прозрачност!

Снимка: bTV

Сега прибавяте една шепа стафиди в намазана с масло форма и оставяте тестото да втаса, докато набъбне двойно.

В Люксембург живеят - има-няма - половин милион души. Като вноска в бюджета на ЕС всеки от тях плаща два пъти повече, отколкото един германец. Около две евро на ден - или средната цена на един хляб в Люксембург.

Снимка: bTV

Накрая намазвате тестото с жълтък и - хайде във фурната, на 190 градуса. Нагласяте кухненския часовник на 25 минути. И чакате да звънне.

И така, добър апетит с люксембурския козунак! Пробвайте го дебело намазан с масло - още по-вкусен става!