Стартира 76-ият Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица".

Тази година по 120-километровата алея на славата от Козлодуйския  бряг до лобното място на Войводата във Врачанския балкан ще преминат около 2000 Ботеви поклонници.

Целта е всички те да съпреживеят подвига и саможертвата на поета-революционер, както и един от най-величавите моменти в борбата за свобода.

Най-много са ученическите групи – близо 1500 деца. Има и ветерани, както и съвсем нови участници. За първи път тази година в похода ще се включат и деца от българско училище във Виена.

След тържественото изпращане на врачанските групи, довечера на козлодуйския бряг предстои официалното откриване на похода.

„Христо Ботев е довел двеста четници тук във Враца за освобождението на България и е загинал геройски“, казва седмокласникът от с. Самуилово Йостиян.

„На похода очакваме да ни се случат много приключения и просто това да стане най-вълнуващото събитие в живота ни“, каза Деа – шестокласничка от Провадия.

Според преподавателят Фатих Исмаилов, поводът е най-вече децата да научат какво е постигнал и какво е направил Христо Ботев и да видят нещо ново, да видят през какви трудности е минал и да го усетят.