„В задкулисни разговори не сме участвали и не сме търсени. За какво задкулисие може да се говори, след като не сме си казали и „Добър ден“ на тази тема“.

Това заяви в "Тази сутрин" Халил Летифов, зам.-председател на Парламентарната група на ДПС по повод обвиненията, че се водят скрити преговори за подкрепа на политически сили при съставянето на правителство.

„От тук насетне ние сме изразили нашата позиция, което показва, че няма нужда от задкулисни договорки“, добави той.  

"Казахме, че ще подкрепим евентуално мандат на трите нови партии в Народното събрание, което не налага да се водят задкулисни договорки", обясни Халил Летифов.

„Доста политически субекти се включиха в анти-ДПС говоренето, но те се включиха и помежду си. Това е една окопна политическа война, в която не участваме“, добави той.

За анкетата комисия за проверка на „Росенец“ зам.-председателят на ДПС посочи, че първо трябва да стане ясно за какво точно е тази комисия.  

„Видяхме синхронизирани действие между ГЕРБ и „Демократична България“ – две формации предлагат една и съща комисия. Те бяха координирани и миналото лято на „Росенец“, отбеляза той.

„Имаме наша информация, но нека да разберем какво ще търсят на „Росенец“ и защо не включват „Буджака“ или други интересни имоти“, добави Летифов.  

Според него диалогът в новото Народно събрание е нарушен.

„Никой с никого не си говори и по отношение на така нареченото съставяне на правителство, което тече като процедура в момента“, отбеляза Халил Летифов.

„Ние заявихме нашата позиция от гледна точка на изборните резултати – очевидно ГЕРБ и БСП загубиха сериозна подкрепа от своите избиратели. Това са факти, които отчетохме и нашата позиция за това е да подкрепим правителство, предложено от новите партии“, обясни той.

„ДПС има повече от 30 години парламентарен и политически живот и ние сме постоянен участник и не мисля, че това е грях. Ние сме били последователни и предвидими и мисля, че политическият ни живот има нужда от това. Промяната от сутрин до вечер по няколко пъти на основните приоритети крие огромен риск“, според Халил Летифов.