На 87-годишна възраст почина голямата българска актриса Татяна Лолова. Тя е издъхнала в "Пирогов", научи bTV.

"Минути след 21 ч. на 22 март голямата българска актриса Татяна Лолова почина вследствие на мозъчносъдово заболяване", съобщиха от болницата.

През последните седмици актрисата боледуваше тежко в резултат на коронавирусна инфекция и беше приета в лечебното заведение на 6 март.

"Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта", съобщиха от "Пирогов".

Снимка: БГНЕС

Обичаната актриса даде на поколения българи хиляди усмивки със своите изпълнения. Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ през 1955 г.

Кариерата ѝ започва в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе, а през 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър. Играе и на сцените на театър "София" и "Театър 199".

Снима се в десетки български филми, сред които класиките "Бон шанс, инспекторе", "Нощем с белите коне", "Опасен чар", "Топло" и "13-ата годеница на принца". 

Татяна Лолова беше и централен персонаж в сериала на bTV "Домашен арест". Актрисата Мая Бежанска е сред най-близките й. Заедно си партнират и в сериала.

„Когато дойдох в София един от първите хора, които видях, беше Татяна Лолова. Никога няма да забравя тръпката, която изпитах, виждайки я на живо. Благодарна съм на Господ, че животът ни срещна на екрана. Тя казваше: „Аз не искам съжаление, искам любов“. Мисля, че тя имаше цялата любов на света. Ще я пазя в сърцето си, тя е всичко за мен“, каза Мая Бежанска.

Снимка: БГНЕС

"Свикнала съм да давам, а когато даваш, не остаряваш" - това е една от мислите на Татяна Лолова, с която ще я запомним.

Актрисата описа своя живот в автобиографичната книга "Дневници и делници".

bTV Новините изказват съболезнования на близките на Татяна Лолова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!