Един от най-големите православни храмове в Североизточна България се намира в силистренското село Искра. Той обаче е в окаяно състояние и сега се търсят начини да бъде спасен.

Храмът „Свето Възнесение Господне“ е построен така, че поклонникът да не остане равнодушен пред величието му. Основите са положени от българи, после е граден от новодошлата румънска власт, а е доизграден пак от българите. Румънците обаче отнасят архива.

„И от там нататък какво се е случило с църквата нямам никакви документи да разбера защо се е стигнало до това положение. Още като беше Доростолско-червенска епархия са слагали ламарини горе, които не издържат и по-миналата година – големият вятър, ураганният, ги изкъртва и всичко започва да тече“, разказва отец Стефан Димитров.

Снимка: bTV

Наскоро той поема местната енория с църквата и сформира настоятелство. С възхищение говори за уникалността на трикорабния храм. Междувременно прибира на сигурно място останалите икони, за да не се доразрушат от влагата.

Последните богослужения в църквата са били до преди 15-ина години. „Тази църква е била цялата пълна с хора по големите празници Великден и Коледа … Но с течението на времето – аз съм от 2000 г. тук, не е ударена една четка, един валяк боя“, разказва църковният настоятел Даниел Станчев.

Снимка: bTV

Новият митрополит на Доростолска епархия Яков остава в шок при посещението си в храма, разказва отец Стефан: „Дойде човекът и се разтрепери като видя. Като си тръгвахме аз му казах – „Ей тука имам като една буца“, а той каза: „Отче, и за съм така“.

„Дано се намерят доброжелатели да помогнат на тази църква да се направи един основен ремонт, защото тя е почти със стогодишна история и е най-голямата в Област Силистра. Всевишният е един – дали сме мюсюлмани, или православни християни, всеки има нужда от Божия закрила – да дойде да пречисти душата си, да се моли, да благодари на Всевишния“, категорична е Вилдан Мемиш, кмет на селото.

Снимка: bTV

Оказва се, че църквата не може да получи статут на паметник на културата от местно значение и да се ползва от това, тъй като е строена след Освобождението.

Съществува проект за ремонт на храма по всички европейски изисквания, дори с тоалетни и за хора в неравностойно положение, но…никой не знае къде е. Отец Стефан е твърдо решен да го издири, докато търси начини за събирането на средства за ремонта.