„Нито се познавам, нито съм си писал с Пламен Бобоков. Познавам го от телевизията“. Това каза в „Тази сутрин“ главният секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов.

Вчера той е бил на разпит в прокуратурата, продължил два часа. Не сподели какви въпроси са му задавани, но загатна, че е казал същото за Бобоков, каквото и в студиото на bTV.

„Все още съм главен секретар и няма причина да не бъда такъв“, подчерта Стоянов и отрече твърденията в медиите, че имал луксозен имот в София, като поясни, че въобще няма жилище в столицата.

„Обиските в президентската институция определено са прецедент и в голяма определеност създават впечатлението за краха на модела на управлението „Борисов-Пеевски“. Такива действия на прокуратурата уронват престижа не толкова на президентската институция, колкото на България пред международната общност. Думите на президента бяха наистина силни пред хора от наистина различни политически общности“, коментира Стоянов.

„За мен остана неразбираемо как 30 човека въоръжени са дошли за да изземват листчета, хартийки или каквито и да е там компромати от двата кабинета, които обискираха, при условие, че президентската институция е стратегически обект. (…) 80% от нашата администрация са дами. Мисля, че беше прекалено излишно, показно. Тази показност не помага нито на прокуратурата, нито на президентската институция“, каза още секретарят на държавния глава.

Той намекна, че държавното обвинение налага двоен стандарт в решенията си по кои казуси да се сезира.

Стоянов подчерта, че от Президентството са оказали пълно съдействие при обиските и отрече важни документи да са напускали институцията по нерегламентиран начин, както каза вчера главният прокурор Иван Гешев, който добави, че в други държави това би било определено като политически шпионаж.

И още Стоянов добави, че ставащото е продължаваща война с президентската институция, която се води от изпълнителната власти и от прокуратурата.