„От днес започват масови проверки в МВР за алкохол и наркотици по време на смените и работния процес на служителите“.

Това обяви в предаването „Тази сутрин“ главният секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров.

"Ще започнем на много места едновременно. Дадена е заповедта", допълни той.

Главният секретар посочи, че от януари следващата година ще влезе в сила наредба, в която ще бъде предвидено как ще се действа при установяване на служител на реда, който е употребил алкохол или наркотици преди смяна.

МВР има данни, които потвърждават разкритията на bTV, че колеги на полицая от 8 Районно управление са опитали да го прикрият. Камери заснеха как униформеният се блъска в паркирана кола, а след тест стана ясно, че е шофирал след употреба на дрога.

„Служителите на МВР, шофирали след употреба на алкохол или наркотици, се отстраняват, а по-късно ще бъдат уволнени дисциплинарно. Когато полицай бъде заловен да управлява в такова състояние, той се уволнява дисциплинарно без значение количеството в кръвта. Дори отказът за проба предвижда дисциплинарно уволнение“, добави Тодоров.

Според него проблемите с личния състав на МВР са натрупвани с десетилетия, като открои, че основните пропуски са в подбора, обучението, възпитанието и контрола над служителите.

По случая "Семерджиев" вътрешните проверки също продължават.

Установени са пропуски в работата в действия или бездействие на служители от средно ръководно ниво – началник група, началник сектор в отдел Пътна полиция към СДВР.

Част от тези служители вече са отстранени от длъжност

Сигурността в обществения транспорт

„Беше взето решение, че ще се изработи алгоритъм за обществения транспорт, за да се изградят паник бутони и видеонаблюдение“, добави той.

Сигналите ще се подават в ново звено към МВР.

Имало ли е „българска следа“ при взрива на Кримския мост?

"Освен твърденията на Руската федерация няма данни, че камионът от Кримския мост е бил в България. Базираме се на всички проверки, които могат да се извършат на граничните пунктове", коментира Тодоров.

Взривът, който доведе до срутване на част от моста, стана на 8 октомври. Според Русия той е причинен от камион бомба, който е преминал през границите на няколко държави.

Българските служби обявиха, че нито камионът, нито визираният контейнер са били в този момент на Кримския мост.