През изминалото денонощие са възникнали 187 пожара на територията на страната. Продължава гасенето на някои от тях. В късните часове снощи получихме доклади, че всички пожари до момента са локализирани, като колегите продължават да обикалят по периметъра им. Положението е сравнително спокойно.

Това обясни пред bTV гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Най-критичните точки в момента са в санданското село Петрово и хасковското село Свирачи. Пожарът край село Петрово е локализиран, но все още не е напълно овладян.

„Ако днешният силен вятър и високи температури не допринесат за тяхното разпалване, разчитам, че с подкрепата на армията и горските служители, които ще се включат много активно, ще успеем да ги погасим“, допълни Николов.

В борбата с огъня са се включили и десетки доброволци.

„Очаква ни много тежък ден.  Всяка секунда ще бъде ценна. Призовавам всички да бъдем много внимателни и да не палим огньове“, заяви той.

Гл. комисар Николов допълни, че вчера в гасенето се е включил един хеликоптер, очаква се скоро да се включат и други.

„Нещата с хеликоптерите са много деликатни, използваме ги само когато наистина се налага, за да не изчерпим ресурсите им и когато най-много ни трябват, да не можем да ги използваме “, допълни той.

Гл. комисар Николов коментира, че се е случвало пожарникарите да гасят по 7-8 пожара едновременно. Общо в страната има обучени 8000 пожарникари, 6500 от тях специалисти по гасене. В момента на 220 места в страната има около 1500 пожарникари, които са готови за незабавна намеса в случай на нов пожар.