Мигрантската вълна, идваща от Гърция и Турция, се следи отблизо и страната ни е везела превантивни мерки. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов в „Тази сутрин”. Той допълни, че екипи на Гранична полиция и Жандармерията патрулират в пограничните райони.

„Имаше призиви да се събират мигрантите в тези две страни, да се обединят в една голяма група и да тръгнат към Западна Европа. Организираха се по „Фейсбук”, тази инициатива се казва „Конвой на надеждата”, следи се от всички международни служби за сигурност. Взехме превантивни мерки. Това, че няма пряка заплаха за нашата страна не означава, че напрежението не може да ескалира – Одрин и Солун са много близо до България”, заяви гл. секретар на МВР. 

Гл. комисар Иванов допълни, че властите в Турция и Гърция взимат всички необходими мерки, като кризата е овладяна. „В момента няма военни по границата ни, ние държим връзка с тях и те имат готовност. В 9:30 ч. сме на оперативка при премиера и там ще бъдат взети решения. Там ще бъдат шефовете на Гранична полиция, регионалните директори, шефовете на службите за сигурност и представители на Министерството на отбраната”, допълни Иванов.

Главният секретар на МВР заяви, че напливът от нелегални мигранти, минаващи през страната ни, е намалял. Той посочи, че роля за това играе изградената ограда по българо-турската граница. По думите му, на българо-гръцката граница няма възможност за подобно съоръжение и затова се компенсира с техника и човешки ресурс. 

Ивайло Иванов коментира и казуса със сина на бившия щангист Гълъбин Боевски. Той поясни, че му е повдигнато обвинение за разпространение на наркотици.

„В автомобила му са открити малки количества наркотици, извършени са процесуално-следствени действия на адресите, които обитава и там са намерени също известно количество наркотици – амфетамини, марихуана и малко кокаин”, каза Иванов.

„При тези проверки бяха открити около 12 тона месо с изтекъл срок на годност и в складови помещения – над 47 тона сухо мляко, за което няма необходимите документи за произход и разрешение за съхранение. Винаги, когато има изтекъл срок на годност има и риск. Било е предназначено за достигане до магазинната мрежа. Месото е предадено за унищожаване, а сухото мляко е поставено под възбрана до представяне на необходимите документи”, коментира Иванов спецакцията от миналата седмица срещу негодна храна.  

Главният секретар на МВР заяви, че е бил разочарован от случката, когато полицаи се „самообезвредиха” с лютив спрей при протест.

„Колегите е можело да действат малко по-добре. Само един колега е използвал този спрей. Имаше много теории какво се е случило. Когато започнахме да ги използваме тези спрейове, обучителите ги показваха върху нас, за да знаем какъв е ефектът”, каза гл. комисар Иванов.