„Български полицаи използват лютив спрей срещу протестиращи. Забравят да обърнат внимание на вятъра“ - под това доста описателно заглавие неизвестен потребител е качил в световния сатиричен портал 9gag кадри от съботния протест в центъра на София и куриозния опит на силите на реда да използват сълзотворен газ срещу недоволните.

Само за часове видеото с просълзени и прясно обгазени от колегата си полицаи (взето от репортаж на bTV Новините без наше разрешение – б.р.) събра над 14 000 положителни гласа и над 330 коментара – предимно по темата за справедливостта, която рано или късно възтържествува.

„Рискът, който поех, беше пресметнат... Но, човече, колко съм зле с математиката...“, пише на картинка, публикувана като коментар под видеото. Друг интернет мийм, който очевидно добре обобщава мнението за действията на родните униформени е този:

(„Невероятен ход!“)

„Предполагам, че ще твърдят, че протестиращите заедно са духнали и така са създали вятъра... Нападение срещу длъжностно лице, 5 години затвор“, пише един от коментиращите. В дискусията се включват и наши сънародници, които отбелязват, че действащите лица от видеото би трябвало да се занимават с други неща – като залавяне на корумпирани политици, но успехите им в тази сфера са твърде сходни.

Във форумите на reddit абсурдният „приятелски огън“ с газовия спрей също е коментирана тема. Там потребители с бизнес или семейни връзки с нашата страна си припомнят хубави родни изрази като „Shmatka“ или „Muha bez glavah“.

„Няма по-бърз начин да разпръснеш тълпа от това без да искаш да се обгазиш и така да сринеш демонстрантите от смях. Заради смелостта и саможертвата си, тези патриотични герои трябва да получат медали! Ако не бяха те, правителството можеше да падне в този ден“, без капка ирония (убедени сме в това) пише един от коментиращите.

Както отбелязва друг потребител в социалните мрежи, има само едно по-лошо нещо от това държавата ти да е в световния телевизионен обмен – да е в световния хумористичен обмен.

Малко по-сериозно

Макар да приключва с пълно фиаско, употребата на лютив спрей от полицията у нас срещу протестиращи е важен нов епизод.

От кадрите се вижда, че става дума за устройство, подобно като принцип на тези, използвани за самоотбрана – но със значително по-голям радиус на действие. Поради своята изключително неприятна, но нелетална природа, този вид средства за контрол на тълпата са масово използвани от полицаите в западните държави. Твърде често силите на реда са обвинявани в злоупотреба с газовия спрей (използван например срещу деца, жени или възрастни хора, а не срещу агресивни младежи), поради което и кадрите от София се приемат със задоволство от някои чуждестранни потребители.

Лютив спрей на протест в Прищина

Това е първият публично известен случай, в който български полицаи решават да разгонят протест със сълзотворен газ. Даже при значително по-големи баталии около парламента (като през 1997 г., 2009 г. и 2013 г.) и преди и след футболни дербита силите на реда у нас използваха единствено традиционните методи – палки, белезници и т.н.

Не е ясна причината, поради която в употреба влиза значително по-радикално средство за справяне с масови нарушения на обществения ред – при положение, че у нас няма изгледи за улични сражения като тези в Атина или Париж. Появиха се и коментари, че логичната следваща стъпка е употребата на гумени куршуми, а после – и на бойни.

И ако милитаризацията на полицията е глобален проблем, то „самообезвреждането“ на българските служители на ред е въпрос, на който трябва да обърнем сериозно внимание у нас. Пръскането с лютив спрей срещу вятъра и то не откъм първия ред униформени и последващите крайно противопоказни опити да се помага на обгазените с вода показва на първо място липса на подготовка на равнище редови полицаи. Решението да се обгазяват в крайна сметка по-скоро не чак толкова опасни демонстранти, от своя страна, е знак за лоша преценка на по-високите нива в системата.

Не можем да знаем дали подобни дефицити няма да бъдат показани и при употребата на някоя от другите нови „играчки“ на МВР. Особено, ако срещу себе си полицаите имат наистина подготвени за битка хулигани от чужбина – с противогази, коктейли „Молотов“ и целия останал инвентар, който виждаме на кадрите от чужбина.

Те какво ще правят при истински масови безредици?
Снимка: bTV

Зле подготвената полиция може да предизвика иронични усмивки, но не може да ни опази.