Стимулиране на бизнеса да произвежда предпазни средства срещу COVID-19 – това е била една от основните функции на логистично-координационния център към Националния оперативен щаб, заяви в „Тази сутрин“ ръководителят на звеното и директор на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. 

По думите му в момента у нас се произвежда почти всичко за предпазване от заразяване. „В момента започнахме производство на прословутите маски FFP2, тоест тези, които защитават 95%. Само ръкавици не успяхме да започнем да произвеждаме. Явно инвестицията е много голяма, а тук пазарът е много малък“, посочи Николов. 

Той беше категоричен, че в момента недостиг на лични предпазни средства няма нито в лечебните заведения, нито в магазинната мрежа.

Гл. комисар Николов изрази мнение, че няма да се наложи затягане на мерките от септември. Според него не бива да се правят заключения, че пандемията отминава, защото всички предварителни проучвания показват, че тя ще продължи поне още година. 

„Най-трудната задача беше как в болницата „Х“ да дадем предпазни средства, при положение, че нямаме никакви. Същевременно ние бяхме натоварени с очаквания, че имаме някъде на склад и само трябва да караме. В най-големия пазар по това време – Китай, цените се вдигнаха в пъти, а и нямаше предлагане“, разказа той за един от трудните моменти в работата му.

Гл. комисар Николов призна, че новините от щаба не винаги са били добри, но целта им е била да дават актуална информация на гражданите.