„Нито един лев от парите на софиянци не е платен за този калпав ремонт и няма да бъде платен. Половината дължима сума кметът им я наложи като глоба“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ председателят на Столичния общински съвет (СОС) по повод пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание.

Реконструкцията беше извършена през летните месеци, но сега ще се наложи ремонт на ремонта. В интервю за предаването „Лице в лице“ вчера служебният регионален министър Иван Шишков каза, че вина има и Столичната община.

„Много съм изненадан от това твърдение, особено от представител на държавна институция. Колегата знае много добре, че, както и той възлага на строителни фирми, всъщност те носят отговорност за това. Фирмата не се справя добре“, коментира Георгиев.

Председателят на СОС уточни, че в началото на седмицата е имало среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и министър Шишков и е уточнено как ще работят съвместно двете институции, заедно с експерти.

Камери в подлезите и нови тротоари

За проблема с разбитите подлези в града Георгиев каза, че са предвидени инвестиции във видеонаблюдение, защото в повечето случаи става въпрос за вандалски прояви.

Идеята била да бъдат установявани и наказани извършителите.

„На второ място са предвидени повече инвестиции за почистването им и за охрана там, където това е възможно“, допълни Георгиев.

Предвидени са и много повече средства за ремонт и изграждане на тротоари по кварталите, обяви председателят на СОС.

„Преди дни София бе одобрена за финансиране от Европейската инвестиционна банка, инвестираме 14 пъти повече средства за тротоари през следващата година“, уточни Георгиев.