"Няма драма с медицинските хеликоптери. Не е добре да плашим обществото, че този проект няма да се случи. Забавянето, което е в момента, ще бъде наваксано, когато има сериозна оптимизация на екипите, седнем заедно, решим проблемите и продължим напред".

Това заяви в „Тази сутрин“ Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на държавното дружество ХЕМС, което беше създадено през 2022 г. (б.р. система за въздушна медицинска помощ).

„Изключително е грозно да вземеш една информация, да я смачкаш до степен манипулация, пропаганда и да използваш за политически пиар. Бих искал да помоля политиците в България да не си играят с този проект, защото той е изключително важен за обществото и трябва да се случи“, добави той.

В началото на разговора Гвоздейков заяви, че поръчката не е прекратена, а става въпрос за хипотези на Закона за обществените поръчки.

„Там стриктно трябва да бъде спазен закон. Това е обществен финансов ресурс, който трябва да бъде похарчен прозрачно. В конкретния случай за поръчката на Министерството на здравеопазването има подадена само една оферта от един доставчик, който е нарушил правилата за обществената поръчка“, обясни Гвоздейков.

Той допълни, че критериите са завишени, за да бъде защитен общественият интерес.

По-късно в разговора обаче Георги Гвоздейков заяви, че поръчката все пак е прекратена, съгласно Закона за обществените поръчки и тя може да бъде започната отначало.

Той определи това като „загуба на малко време“ и допълни, че хеликоптерът трябва да бъде доставен заедно с медицинско оборудване.

„Трябва максимално бързо да се организира работна група, да се преразгледат проблемните опции в техническа спецификация, да се отсеят нещата, които финансово и ценово товарят офертата и да се стартират наново, говорим за рамките на месец“, каза Гвоздейков.

Той добави, че няма опасност да бъдат загубени средства по Плана за възстановяване, който финансира изцяло поръчката на покупката на петте нови хеликоптера.